Model Europees Parlement 2013 in Breda

BREDA - Wethouder Cees Meeuwis (VVD, Sociale Zaken) kreeg vorige week vrijdag het stokje overgedragen bij de afsluiting van Model Europees Parlement (MEP) 2012 in de Belgische stad Lier. MEP is een simulatiespel voor leerlingen van het middelbaar onderwijs.

Het doel is om de jeugd de gelegenheid te geven actief deel te nemen aan de opbouw van het nieuwe Europa en ze bewust te maken van politieke, economische, culturele en sociale ontwikkelingen in Europa.

Drie scholen uit Breda en omgeving onder leiding van het Stedelijk Gymnasium gaan samen met de gemeente de vierentwintigste editie in Breda organiseren in 2013. Het evenement duurt een hele week. Een activiteit die goed aansluit bij Breda Onderwijsstad 2012-2013.

Aan de jaarlijkse zitting nemen ongeveer 200 jongeren van 15 tot 16 jaar oud en 40 docenten deel van 26 middelbare scholen (13 uit Vlaanderen en 13 uit Noord-Brabant). Ruim voor aanvang van de zitting krijgen de leerlingen de commissiethema's aangereikt, zodat zij tijd genoeg hebben om zich in het onderwerp te verdiepen.

Tijdens de conferentie wordt gedurende drie dagen per commissie gediscussieerd en gedebatteerd over het thema. De standpunten van deze commissievergaderingen worden vastgelegd in resoluties, die worden aangeboden aan de Algemene Vergadering. In deze conferentie van alle gedelegeerden worden gedurende twee dagen de resoluties besproken, verdedigd en geamendeerd en tot slot plenair in stemming gebracht.

Sinds 1989 wordt het in Noord-Brabant gespeeld. Vlaanderen sloot aan met 13 scholen van het middelbare onderwijs gelegen in verschillende Vlaamse provincies. Ieder jaar worden scholen uitgenodigd om te participeren in parlementaire beraadslagingen.

Bron: