Nationale MEP-conferentie 2014 was een succes!

Foto's dag 3: Algemene Vergadering plenaire zaal Tweede Kamer

...En dan ben ik weer terug van een fantastische week van de nationale MEP-conferentie (Model European Parliament)! En wat was het een geweldige week zeg!

Commissievergaderingen

De eerste paar dagen hebben we veel tijd doorgebracht met onze commissie in Arnhem. Tijdens deze dagen hebben we vergaderd over een veiliger internet voor de jeugd (bestrijding cyberpesten), lekker gegeten, heel veel gezellige momenten beleefd met deze fantastische mensen, en uiteindelijk hebben we een mooie resolutie opgesteld. Ik verbleef deze dagen, met twee geweldige mede-MEP'ers in een enorm gezellig gastgezin.

Algemene Vergadering

Het tweede gedeelte hebben we in Den Haag doorgebracht. Daar hebben we in de Eerste Kamer, de oude zaal van de Tweede Kamer en in de enige echte nieuwe Tweede Kamer (jawel, de zaal die je ook op tv ziet) gezeten, voor de opening en de behandelingen van de resoluties.

Heel erg gaaf waren: een exclusieve rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer door Kamerlid Karin Straus, we hebben in Nieuwspoort met haar geluncht en haar interessante vragen kunnen stellen, we hebben met een aantal mensen het spoeddebat over IS bijgewoond vanaf de publieke tribune (dus ik heb de bekende politici zoals Rutte en Wilders gezien!!!), maar het absolute hoogtepunt was dat we de laatste dag in de plenaire zaal van de Tweede Kamer hebben gezeten om daar de resoluties te behandelen! Het is moeilijk te beschrijven hoe gaaf het was om een dag in de echte zaal te zitten, maar ik kan jullie verzekeren dat het een fantastische ervaring was!!!

Kortom: ik heb een hoop plezier gehad met allerlei leuke nieuwe mensen die ik heb ontmoet, ik heb een hoop geleerd en interessante mensen gesproken. Het was dus echt een TOPWEEK!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de nationale conferentie 2014 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Rens Lagerweij uit de Delegatie Polen/Limburg.

1.

Achtergrond

Jaarlijks buigen zo'n 160 jonge 'Europarlementariërs' zich gedurende een week over actuele Europese vraagstukken. Zoals ieder jaar stonden uiteenlopende onderwerpen op het programma; onderwerpen die momenteel ook in het echte Europees Parlement spelen. Is de veiligheid van de EU-burger beter te waarborgen door het vormen van een Europees leger? Wat moet de Europese Unie doen als een handelspartner de mensenrechten schendt? Hoe moet de vergrijzing worden aangepakt? Op dit soort vragen op het gebied van bijna alle Europese beleidsterreinen trachtten de middelbare scholieren tijdens de MEP-week 2014 een antwoord te geven.

Zondag 28 september verzamelden groepen deelnemers in Leeuwarden, Hoogeveen, Meppel, Zwolle, Arnhem en Den Haag voor het teambuildingprogramma, waarna de scholieren hun eerste nacht hebben doorgebracht in gastgezinnen. Maandag en dinsdag stonden in het teken van de commissievergaderingen en het opstellen van een resolutie. Vanaf woensdag 1 oktober kwamen de scholieren naar Den Haag, voor de officiële opening in de Eerste Kamer. De Algemene Vergadering werd geopend op 2 oktober door Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Op 3 oktober werd er opnieuw een hele dag over de resoluties vergaderd, waarna de week feestelijk werd afgesloten door onder andere Hans van Baalen, Europarlementariër en Ingrid van Engelshoven, wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Onderwijs en Jeugd in de gemeente Den Haag.

2.

Foto-impressie

Sfeerimpressie foto
Sfeerimpressie foto

Bekijk alle foto's van de nationale MEP-conferentie 2014.

Opening in de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

Tweede en laatste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

3.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

Bekijk de video's

4.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn er verschillende partijen betrokken. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering:

 • Eerste Kamer der Staten-Generaal
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland
 • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland
 • Provinciale Staten van Friesland
 • Provinciale Staten van Overijssel
 • Provinciale Staten van Gelderland
 • Gemeente Hoogeveen
 • Gemeente Meppel
 • Huis van Europa

Overig

 • Ministerie van Defensie
 • CSG Dingstede, Meppel
 • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
 • Gastouders in Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland

5.

Meer informatie