Interview Marc Frans

7._marc_frans-kopie.jpg
Bron: Marc Frans

"Het Model European Parliament (MEP) heeft een grote rol gespeeld in mijn studiekeuze en carrière. Ik heb bestuurskunde gestudeerd, maar was zonder het MEP waarschijnlijk bedrijfseconomie gaan doen. De activiteiten binnen het MEP geven je inzicht in je mogelijkheden en talent. Het is politiek bedrijven op een serieuze manier. Je komt er al snel achter of het al dan niet je ding is. Het samenwerken om problemen op te lossen en het bespreken van moeilijke situaties staan mij nog goed bij: het geeft je energie! Ik vond het erg leuk en ontdekte dat ik er talent voor had. Ik groeide op met het MEP. Na de middelbare school zat ik er zo ver in dat ik mijn ervaringen heb meegenomen in mijn studiekeuze en in de start van mijn loopbaan.

Omdat ik drie jaar lang bij het MEP betrokken was, ben ik opgegroeid met een bepaalde generatie. In het MEP kom je het 'neusje van de zalm' tegen. Deze personen loop je gedurende je loopbaan steeds opnieuw tegen het lijf. Bij het MEP heb ik geleerd initiatief te nemen en daaraan herken ik vaak andere MEP'ers. Zo ben ik in het Europe House in Tallinn in 2012 een andere MEP'er tegengekomen met wie ik een bedrijf heb opgestart.

Omdat het MEP veel creativiteit verlangt (hoe pak je iets aan, hoe los je samen iets op) was het opstarten van mijn bedrijf The Wright Community geen enkel probleem. Ook geef ik trainingen zoals 'spreken in het openbaar' en organiseer ik debatten zoals het Groot Jongerendebat in Rotterdam. Naast het opbouwen van een netwerk leer je bij het MEP vaardigheden die je in de toekomst vooruit helpen.

Bij deelname aan het MEP wordt echt iets van je verwacht, en dat mag ook. Dit is 'empowering'. Het geeft je een goed gevoel. De opzet van het MEP doet denken aan de Brits/Amerikaanse universitaire manier van studeren. Je wordt in het diepe gegooid. Bij Nederlandse universiteiten is het allemaal veel schoolser.

Het netwerk dat het MEP mij had opgeleverd was vooral op Zeeland gericht. Nadat ik was verhuisd naar de Randstad heb ik een nieuw netwerk opgebouwd. Maar ook buiten je netwerk wordt zeer positief gereageerd als je zegt: 'ik heb aan het MEP meegedaan'. Vooral nu, in de tijd van social media, is er zo veel mogelijk met een netwerk. Je kan projecten starten samen met medestudenten. We leven in een tijd waarin Facebook overheden kan beïnvloeden. Naast zakelijke relaties kan het MEP ook persoonlijke relaties opleveren. Mijn vriendin en mijn beste vriend zijn allebei oud MEP'ers!"

Marc Frans (1989) heeft via MEP Zeeland meegedaan aan zowel de provinciale als de nationale MEP-conferentie. Hij heeft zich in 2014 voor het CDA verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van het Europees Parlement; Marc stond op nummer 8.

1.

Meer informatie