Arrivederci, Napoli!

Sfeerimpressie in Napels

Verslag van de deelnemers

Once upon a time ging er een delegatie uit Nederland op weg naar Napels, Italië. Deze delegatie, bestaande uit acht debaters, één voorzitter en een enthousiaste begeleider, was tijdens de nationale MEP-conferentie in Den Haag verkozen om de internationale sessie bij te mogen wonen. Rond 16.00 uur zaterdagmiddag 21 maart kwamen we aan op Naples Airport, waar we gelijk kennis konden maken met enkele delegaties uit andere landen. Met bussen werden de delegaties naar verschillende scholen gebracht, waar de MEP’ers voor het eerst kennis zouden maken met hun gastgezinnen.

Programma

We begonnen het programma in Napels op zondag met een teambuilding om je commissie wat beter te leren kennen. Met deze mensen zit je vervolgens 3 dagen te vergaderen! Alle vergaderingen gaan in het Engels, wat voor sommigen best een uitdaging is. Elk van de delegatieleden is lid van een commissie die actuele problemen in de Europese Unie behandelt, zoals het vraagstuk van de commissie Human Rights hoe de Europese Unie moet omgaan met vluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken, maar bijvoorbeeld ook de vraag hoe de EU zich moet opstellen in het Israël-Palestina conflict. Ingewikkelde en actuele problemen waar wij over spraken met jongeren uit alle EU lidstaten, en ook enkele kandidaat-lidstaten.

Maandag was de officiële opening van MEP Naples 2015! De feestelijke opening vond plaats in een prachtige kerk. Het startte met een prachtig optreden van het beste jeugdkoor uit Napels. Na de dertig landenspeeches, die niet alleen interessant maar ook zeer grappig waren, werd een aantal inspirerende speeches gehouden door onder andere de burgemeester van Napels.

Dinsdag was - qua planning – de meest rustige dag, aangezien deze volledig gewijd was aan de commissievergaderingen. Het was het laatste moment om de resolutie af te ronden, een final check te doen en deze in te sturen naar de coördinatoren.

Woensdag gingen we naar Rome, we lunchten bij de Nederlandse ambassade. Een ‘typisch’ Nederlandse lunch: broodjes met sardientjes, mozzarella en ham. Dit was de enige keer dat we brood aten in Italië, daar houden de Italianen niet zo van. Uiteindelijk zijn we twee uur bij de ambassade geweest, waar wij vertelden wie we zijn en wat we doen met het MEP, en de ambassadeur en de medewerkers vertelden over hun werk bij de ambassade. Daarna hebben we het Colosseum gezien. Het was een dag met veel regen, maar ook een dag vol mooie herinneringen.

Donderdag en vrijdag was het moment waar het eigenlijk allemaal om draaide: de algemene vergadering, onder MEP’mers beter bekend als de ‘General Assembly’ of ‘GA’. Deze twee dagen konden wij als MEP terecht in een prachtig kasteel, Castello Maschio Angioino genaamd. De GA vond plaats in de Sala dei Baroni, die, zo hoorden wij van een teacher, vroeger werd gebruikt om mensen die zich tegen de koning hadden gekeerd, te berechten. Ondanks deze ietwat wrede achtergrond van de zaal was het er zeker prachtig. Verrassend vonden wij hoeveel resoluties er zijn aangenomen: ongeveer 50% van alle resoluties werd door de leden van de algemene vergadering goedgekeurd.

Het mooiste aan een internationale conferentie is, naast alle gezelligheid met jongeren vanuit  heel Europa, toch vooral het gastgezin. Ik (voorzitter Niek Blok red.) zat bij een ouder Italiaans echtpaar van 77 jaar oud die de meest verrukkelijke pasta’s op tafel wist te toveren. Alleen al deel zijn van een gezin, praten over corruptie en politiek in Italië en ideeën uitwisselen over Europa, maar ook zien dat alle jongeren met zoveel enthousiasme met elkaar discussiëren en samen nadenken over de toekomst van Europa, is een ontzettend gave en kostbare ervaring.

Het was een geweldige week vol nieuwe ervaringen, debatten en vooral een week met heel veel nieuwe parlementariërs vanuit de hele Europese Unie. Dat was toch wel het meest bijzondere aan onze ervaring. Zoveel verschillende nationaliteiten, meningen, etc. en juist dit zorgde ervoor dat er prachtige, genuanceerde, inhoudelijke en doordachte resoluties ontstonden.

Al met al zijn wij het als Nederlandse delegatie over eens: dit was werkelijk een week om nooit te vergeten. We hebben prachtige dingen gezien, een stukje van de Italiaanse cultuur kunnen proeven en geweldige mensen leren kennen. Namens de hele Nederlandse delegatie willen wij het Montesquieu Instituut bedanken voor de mogelijkheid deel te nemen aan het MEP en voor alle begeleiding die wij gekregen hebben. Arrivederci!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de internationale MEP-conferentie in Napels dankbaar gebruik gemaakt van de verschillende verslagen van de Nederlandse deelnemers.

1.

Foto-impressie

Bekijk hier de foto's van de internationale MEP-conferentie 2015 in Napels.

2.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Het MEP Nederland draagt zorg voor de voorbereiding van de delegatieleden die Nederland bij de internationale conferenties vertegenwoordigen. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.  

3.

Meer informatie