Een week lang 'Europarlementariër' in Berlijn

Sfeerimpressie internationale MEP-conferentie 2015 in Berlijn

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie Berlijn 2015 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Eva Beentjes, commissievoorzitter voor Nederland in Berlijn.

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de General Assembly van de 43ste internationale sessie van het Model European Parliament. Dit najaar was Duitsland de gelukkige om de conferentie te organiseren en daarom vindt deze conferentie dus ook plaats in Berlijn. Wij hebben, als Nederlandse delegatie, een super leuke week gehad. Vol met hele leuke dingen, maar natuurlijk ook heel veel leerzame momenten.

Programma

Toen wij hier zondag 8 november aankwamen op het vliegveld van Berlijn, werd een deel van ons opgehaald door de gastgezinnen en een deel werd naar het Jugendgästehaus gebracht om hier te dineren. Na het diner ging iedereen naar hun gastgezin en ik bleef achter in het Jugendgästehaus, omdat al de voorzitters hier verbleven. De volgende ochtend was het tijd voor de teambuilding met de eigen commissie. We hebben een route gelopen door Berlijn en hebben zo alle belangrijke gebouwen/monumenten gezien. Na de teambuilding vonden de eerste commissievergaderingen plaats waaruit toch wel bleek dat er grote cultuurverschillen zijn tussen de lidstaten. Na 2,5 uur debatteren over voornamelijk nog de IC’s zijn wij met de Nederlandse delegatie ergens iets gaan eten en hebben wij de rest van de avond gespendeerd in Berlijn waarbij we o.a. een rondleiding kregen in de Bundestag, het parlement van Duitsland.

Opening en committee meetings

Dinsdagochtend vond de openingsceremonie plaats. Omdat wij Nederland vertegenwoordigen én Ierland mochten wij 2 speeches geven. Na al de landenspeeches en de vele andere sprekers was het weer tijd voor de commissievergaderingen. Deze vonden o.a. plaats bij de Duitse ministeries en in verschillende ambassades.

Woensdag hadden we van 8:30 tot 16:00 commissievergaderingen. Dit was de laatste mogelijkheid om aan de resolutie te werken, want die avond moest alles ingeleverd zijn. In de avond hadden we de eer om – samen met de Belgische delegatie - langs te gaan bij de Nederlandse ambassade in Berlijn. Wij hebben hier wat gedronken, gegeten en geluisterd naar de ambassadeur. Hij kon ons veel vertellen over hoe het is om diplomaat te zijn. Hij vertelde ons dat er veel leuke kanten aan zijn beroep zitten, maar ook dat hij er veel voor heeft moeten opgeven. Het was heel erg interessant om dit allemaal te horen, vooral omdat het voor velen van ons nog niet helemaal duidelijk was wat een ambassadeur precies doet. Hierna zijn wij met de Belgische delegatie ergens iets gaan eten en hebben wij in de avond Berlijn verkend. We zijn de tv-toren in geweest, die in het Oost-Berlijnse deel, dus de voormalige DDR, staat; dit is het hoogste gebouw in Berlijn. Ook hebben we Checkpoint Charlie bezocht, de controlepost tussen het Amerikaanse deel en het Russische deel van de stad tijdens de periode van de Berlijnse muur.

Donderdag hadden we een vrije ochtend en daarna hebben we gelobbyd terwijl we met een rondvaartboot door Berlijn voeren. In de avond hadden we een ‘fishbowl discussion’ , hier waren verschillende sprekers aanwezig waaronder de voormalige vice-president van de Europese Commissie.

General Assembly

Vrijdag was de eerste dag van de General Assembly. Er zijn deze dag vijf resoluties besproken, waarvan er maar één is aangenomen. Zaterdag was de tweede dag van de General Assembly. Het was een verdrietige dag, vanwege de afschuwelijke aanslagen in Parijs. Uit respect voor de Franse delegatie , maar natuurlijk ook voor heel Frankrijk, hielden we een minuut stilte. Frankrijk gaf ook nog een mooie speech, met als conclusie: ‘We as the European Union has to act as an union, right now we only pretend to be a union and it costs human lives’.

Zondag gingen we weer naar huis; we hebben een geweldige week gehad!

1.

Foto-impressie

Bekijk hier de foto's van de internationale MEP-conferentie 2015 in Berlijn.

2.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.

3.

Meer informatie