Nationale MEP-conferentie 2016 opnieuw een feest voor vele deelnemers!

Foto's dag 3: Algemene Vergadering Oude Zaal Tweede Kamer 2016

Jaarlijks buigen zo'n 160 jonge 'Europarlementariërs' zich gedurende een week over actuele Europese vraagstukken tijdens de nationale MEP-conferentie. Dit jaar vond de nationale MEP-conferentie voor de 28ste keer plaats van zondag 25 tot en met vrijdag 30 september.

Het eerste deel van de week vergaderden de commissies in de grote steden van vijf provincies: Assen, Lelystad, Amsterdam, Middelburg en Maastricht. Voor de Algemene Vergadering komen de jonge 'Europarlementariërs' naar Den Haag. Hier hebben zij in de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal hun resoluties verder uitgewerkt en verdedigd tijdens de Algemene Vergadering.

1.

Discussie-onderwerpen

Zoals ieder jaar stonden uiteenlopende onderwerpen op het programma; onderwerpen die momenteel ook in het echte Europees Parlement spelen. Wat kan Europa doen om het draagvlak onder burgers voor vluchtelingenopvang in de EU te vergroten? Hoe kan de EU het onderwijs beter instellen op de vraag in het bedrijfsleven? Hoe kan de Europese landbouw concurrerend blijven ten opzichte van de rest van de wereld? Op dit soort vragen op het gebied van bijna alle Europese beleidsterreinen trachtten de middelbare scholieren tijdens de MEP-week 2016 een antwoord te geven.

2.

Programma

Zondag 25 september verzamelden groepen deelnemers in Assen, Lelystad, Amsterdam, Middelburg en Maastricht voor het teambuildingprogramma, waarna de scholieren hun eerste nacht hebben doorgebracht in gastgezinnen. Maandag en dinsdag stonden in het teken van de commissievergaderingen en het opstellen van een resolutie. Vanaf woensdag 28 september kwamen de scholieren naar Den Haag, voor de officiële opening in de Eerste Kamer, waar de tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer, de heer Joris Backer de deelnemers welkom heette. De Algemene Vergadering werd geopend op 29 september door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Op 30 september werd er opnieuw een hele dag over de resoluties vergaderd, waarna de week feestelijk werd afgesloten door onder andere Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg en Peter Bekx, Hoofd Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland.

3.

Foto-impressie

sfeerimpressie
sfeerimpressie

Bekijk alle foto's van de nationale MEP-conferentie 2016.

4.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

5.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn er verschillende partijen betrokken. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering:

 • Eerste Kamer der Staten-Generaal
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland
 • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Flevoland
 • Provincie Zeeland
 • Provincie Limburg
 • Gemeente Amsterdam

Overig

 • Ministerie van Defensie
 • Erasmus+ Europese Commissie
 • Erasmus+ Nederland
 • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
 • Gastouders in Groningen, Utrecht, Alkmaar, Rotterdam en 's-Hertogenbosch

6.

Meer informatie