MEP Boedapest: een onbeschrijfelijke ervaring

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie Boedapest 2016 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Coosje Veldhuis, delegatielid voor Nederland in Boedapest. 

Programma

Aankomst met een dubbele delegatie

MEP Boedapest

Ik zat in de delegatie Nederland (we waren met tien Nederlandse delegatieleden, waarvan er vijf Nederland en vijf Malta vertegenwoordigden) en ik heb mij in de commissie Cultuur en Onderwijs gebogen over het vraagstuk welke verdere maatregelen de EU zou kunnen treffen om actief en verantwoordelijk Europees burgerschap onder jongeren te bevorderen.

9 April liep ik met trillende zweethandjes het vliegveld op, maar al snel wist ik dat door de warme ontvangst dat ik kreeg van alle andere Nederlandse deelnemers, dat dit niet nodig was. Dezelfde middag kwamen we aan en werden we meegenomen door Julianna, onze gastmoeder. Julianna sprak niet heel goed Engels, maar met een mengsel van Engels en Duits konden we best goed communiceren. De eerste ontmoeting verliep wat stroef, want Julianna wist niet zo goed hoe ze ons moest ontvangen en wij wisten niet zo goed hoe wij ons moesten gedragen. Toch voelde ik me erg welkom omdat ze ontzettend haar best deed het ons zo leuk mogelijk te maken. 

Teambuilding en committee meetings

De dag daarop werden we gelijk in het diepe gegooid bij de teambuilding. Niemand die elkaar kende, niemand die de weg wist in Boedapest en met een kaart die ook niet helemaal correct bleek te zijn, hebben we heel wat door de stad gelopen. We kregen allemaal gekke opdrachten zoals BudaMEP spellen met ons lichaam. Daardoor waren we al snel met elkaar verbonden! Dat was maar goed ook, want die middag hadden we al gelijk commissievergaderingen. Tijdens de eerste commissievergaderingen hadden we eigenlijk al vrij snel alle IC’s (de probleemstelling) op papier. Het enige wat we die twee dagen daarna nog maar hoefden te doen was OC’s (oplossingen) erbij bedenken. Fijn dachten we, redden we makkelijk. Nou mooi niet dus!  

De dag erna begonnen we met de officiële opening, die bestond uit speeches en vervolgens de landenpresentaties. In de middag hadden we weer commissievergaderingen, waar we ellenlange discussies hebben gevoerd over de kleinste punten. Dat krijg je als je met allemaal verschillende landen en culturen tot overeenstemming moet komen: iedereen denkt anders over de dingen. We waren deze dag dus amper opgeschoten en we hadden voor de dag erna nog maar 5 uur vergadering over. In de avond zijn we gezellig met de Nederlanders uiteten geweest. 

Die dag erna begonnen we met commissievergaderingen waar we met vurige passie hebben gepraat over wat we precies op de campagneposters moesten zetten die we zouden maken als bewustwording voor de jeugd (absoluut irrelevant).

Ontvangst op de Nederlandse ambassade en cultural evening

Die middag zijn we met de delegaties naar Heroes Square geweest en werden we in de avond ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Hongarije, Gajus Scheltema. We waren ontzettend gefascineerd door de ambassadeur en dat zorgde voor interessante gesprekken.

Woensdag was de dag dat we met onze delegatie de resoluties gingen bespreken en in de middag zouden we gaan lobbyen terwijl we op een boot over de Donau voeren. Veel van het lobbyen is er niet gekomen. Wat we wel hebben gedaan is handje klap en ik heb een zeemansliedje aan twee jongens uit de delegatie geleerd, waarin alle regels van het water verwerkt zijn. Ook nuttig!

In de avond hadden we een zogenoemde ‘Cultural Evening’ waarbij we Hongaarse hapjes hebben gegeten en een traditionele Hongaarse dans hebben geleerd. Ik heb zo genoten van die avond! Iedereen danste, niemand die zich schaamde, niemand die er niet bij hoorde! Daarna zijn we met onze gastmoeder nog even de stad in geweest en hebben we een lekker stukje gebak gegeten. En genoten van het prachtig verlichte Boedapest in de nacht!

General Assembly in het prachtige Parlement

En toen was het donderdag eindelijk zo ver. Het plenaire debat in het almachtige parlementsgebouw in Boedapest. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant was ontzettend mooi! De eerste dag werd mijn commissie niet besproken, maar ik heb twee keer een punt kunnen inbrengen in het debat dus het was een actieve dag (twee beurten klinkt weinig, maar voor een individueel delegatielid is dat veel). 

Die dag zijn mijn lieve huisgenootje Anne en ik na de Algemene Vergadering naar de termen geweest, even een momentje lekker ontspannen. In de avond heeft onze gastmoeder ons meegenomen naar een restaurant in de buurt van ons huis. Eenmaal 'thuis' moest ik voor de dag erop nog een speech schrijven en moest ik me nog inlezen op de andere resoluties die gemaakt waren. Het was een korte nacht geworden, want uiteindelijk sliepen we denk ik om half 2 terwijl we de dag erna al om 6 uur op moesten. 

De volgende dag heb ik, naast mijn speech, geen woord gezegd. Zelfs tijdens de behandeling van mijn resolutie ben ik geen enkele keer aan de beurt geweest. Dat was erg jammer, maar daar moest ik me toch bij neerleggen. Toen we als Nederlandse delegatie de hoop op hadden gegeven, gingen we maar Belgenmoppen naar de Belgen sturen, waarop de Belgen weer flauwe moppen terugstuurden. 

In de avond hebben we met een deel van de beide delegaties gezellig gegeten, waarna we door gingen naar het afscheidsfeest. Het afscheidsfeest was ook een ontzettend succes. De dag erna moesten we vroeg op om naar Nederland terug te vliegen. En nu zit ik thuis een verslag te typen en na te genieten van een week Model European Parliament Boedapest, waar ik meer heb geleerd dan dat ik op school ooit zou kunnen hebben gedaan! 

1.

Foto-impressie

MEP Boedapest 2016 - 042
MEP Boedapest

Bekijk hier de foto's van de Europese MEP-conferentie 2016 in Boedapest.

2.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.  

3.

Meer informatie