MEP Kopenhagen: het laatste stadium van een MEP 'carrière'

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie Kopenhagen 2016 dankbaar gebruik gemaakt van de blogs van Bas van Rooijen, delegatielid voor Nederland in Kopenhagen.

Programma

 
Delegatie met dep. ambassadeur

Aankomst Kopenhagen

De internationale MEP-conferentie, het laatste stadium van een MEP 'carrière'. Het begon allemaal op het Anna van Rijn college, waar alle leerlingen van 4VWO het Europees Parlement simuleren. Vervolgens provinciaal (Utrecht), waar negen scholen zes leerlingen afvaardigen. Dan met een beetje geluk door naar Nationaal. Ik werd in het begin reserve van de delegatie Utrecht voor de nationale conferentie, maar een klasgenoot van mij viel uit en ik mocht die plek invullen. Dan, als eindstadium, MEP internationaal. Het mooie aan dit alles is dat mijn school (Anna van Rijn college) in ieder stadium hun leerlingen heeft gesteund in het MEP en dat ook ik, onder andere, de kans heb gekregen om aan alle conferenties mee te doen.

Dag 1 van het MEP avontuur in Kopenhagen stond geheel in het teken van de reis en het ontmoeten van mijn gastgezin waar ik de hele week verbleef. Om 14:35 vertrok onze vlucht vanaf Schiphol naar Kopenhagen. De vlucht duurde niet erg lang, voordat je het doorhebt sta je alweer op Deense bodem in Kopenhagen. Daar werden wij, de Nederlandse delegatie, opgewacht door Deense organisatoren van de internationale MEP-conferentie. Zij gaven instructies over het gebruik van de trein in Kopenhagen en brachten ons naar de school waar ons gastgezin ons op zou halen.

De avond stond geheel in het teken van de kennismaking met het gastgezin. Een leuke verrassing was, dat het gastgezin waar ik in verbleef Nederlandse 'roots' had. De heer des huizes komt uit Nederland en is twintig jaar geleden vertrokken naar Denemarken. Ondanks dat, spreekt hij nog altijd vloeiend en accentloos Nederlands. Dat heeft hij overgebracht aan de rest van het gezin, dat uitstekend Nederlands spreekt en zelfs nog Nederlandse tradities als Sinterklaas viert.

Teambuilding en eerste commissievergadering

MEP internationaal is ook een beetje cultuur snuiven. Zo begon deze zondag met een 'Deens ontbijt'. Het ontbijt in Denemarken lijkt op dat in Nederland, alleen dan met typisch Deense broodjes. Na het ontbijt was het tijd om naar de trein te gaan richting de school waar het programma zou beginnen, maar daarvoor nam Siebe (Deense uitwisselingsstudent) mij mee naar de zee tussen Denemarken en Zweden die slechts 200 meter van zijn huis verwijderd was.

Vervolgens hebben we de trein gepakt naar de Deense school, Gefion Gymnasium. Daar stonden alle MEP'ers van alle Europese lidstaten met elkaar te praten. Het onderwerp was meestal in hoeverre de landen van elkaar verschillen en wat stereotyperend is voor een land. Het programma begon met de teambuilding. We gingen als commissie Veiligheid en Defensie naar allerlei posten verdeeld over Kopenhagen waar we én 'games' speelden om elkaar te leren kennen én een mooi stukje Kopenhagen hebben kunnen zien. Bij de 'name games' moest je voornamelijk vertellen wie je was en wat typisch is van jouw land. Uiteraard had ik het over de Nederlandse kaas, klompen en tulpen, waarbij een Turks delegatielide zei dat tulpen uit Turkije komen.

Na de teambuilding zijn we begonnen met de commissievergadering. Het vraagstuk van mijn commissie was: Welke maatregelen moet de Europese Unie nemen om de dreiging vanuit IS tegen te gaan? De eerste commissievergadering staat altijd in het teken van het opsommen van problemen die landen ervaren (de introductory clauses). Dan wordt er gestemd of alle landen het als een probleem ervaren. Komende dagen zal er in de commissievergadering gedebatteerd worden over mogelijke oplossingen voor de problemen (de operative clauses).

Officiële opening en commissievergaderingen

Dag 3 begon met de officiële opening van Model European Parliament Copenhagen 2016. Het eerste uur kregen we een aantal speeches van gastsprekers te horen: organisator MEP Denemarken, organisator MEP Europe en de Deense eurocommissaris. Het tweede uur is het de beurt aan alle delegatieleiders om te vertellen hoe mooi hun land is en hoe belangrijk dat land is in de Europese Unie. Namens Nederland mocht Sander speechen, wat hij erg goed deed. Hij vertelde over de stereotyperende dingen van Nederland.

Het tweede gedeelte van de dag stond wederom in het teken van commissievergaderingen. We kregen alle problemen op papier, bondig en goed geformuleerd, voor onze resolutie. Morgen over de oplossingen debatteren.

In de avond waren we thuis uitgenodigd bij de ambassadeur van Nederland in Denemarken. Hij vertelde ons wat de ambassade doet en wat zijn functie is.

Laatste commissievergadering en culturele avond

Vandaag hebben we in de laatste commissievergadering gedebatteerd over de oplossingen voor onze problemen, om de resolutie compleet te maken. De kijk op verschillende problemen/oplossingen verschillen soms enorm tussen de deelnemende landen. Zo zag ik Nederland, samen met Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk als probleem dat er geradicaliseerde jongeren afreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Veel Oost-Europese landen zagen dit niet als een probleem in hun land en de resolutie is dan ook helaas niet aangenomen. Al met al zijn we tot een goede resolutie gekomen waarin we veel problemen aanpakken door maatregelen te nemen tegen de dreiging die uitgaat van IS. Aan het einde van een lange dag van luisteren, onderhandelen en debatteren heeft de gehele commissie vóór deze resolutie gestemd.

In de avond stond een culturele avond gepland waarin alle MEP’ers kennis maakten met de muziek van Denemarken. We werden uitgenodigd op het Sankt Annæ gymnasium, een middelbare school met een grote muziektraditie vooral op het gebied van koorzang. Het was een avond met voor elk wat wils.

Louisiana en delegatievergadering

Vandaag zijn we naar Louisiana geweest met alle deelnemers van het Model European Parliament. Louisiana is, in ieder geval in Denemarken, een bekend museum van moderne kunst. Voordat we een rondleiding kregen, had de Nederlandse delegatie eerst een vergadering. In zo'n delegatievergadering worden alle resoluties doorgesproken en worden kritische vragen aan elkaar gesteld. Vaak gaat het over "Waarom heeft de commissie gekozen voor die oplossing en niet voor deze?" of: "Volgens de rechten die wij als Europese Unie of als lidstaat hebben, mag deze oplossing niet omdat...".

Na de delegatievergadering hadden we een rondleiding door het museum en werd ons van alles verteld over de moderne kunst. Het museum ligt aan de kust en Zweden is enorm dichtbij aan de andere kant van de zee. Na Louisiana zijn we naar het kasteel Kronborg niet ver van Louisiana.

's Avonds ging de Nederlandse delegatie uit eten met de Belgische (Vlaamse) delegatie. Het was erg gezellig en uiteraard hebben we ook nog over de resoluties met elkaar gesproken. Opvallend vond ik, dat bij mijn vraagstuk over IS, de argumenten van België, waar een terroristische aanslag heeft plaatsgevonden, voornamelijk gebaseerd zijn op emoties.

General Assembly

De plenaire zitting duurt twee dagen en elke dag worden er vijf resoluties besproken.

Vandaag worden de resoluties behandeld van:

Committee on Culture and Education

Committee on Environment, Public Health and Food Security

Committee on Economic and Monetary Affairs Committee on Foreign Affairs

Committee on Women's Rights and Gender Equality

Mijn resolutie is vandaag nog niet besproken, maar vandaag was interessant genoeg moet ik zeggen. Vooral die laatste resolutie leverde leuke opmerkingen vanuit het 'Parlement'. De hele dag hebben we in een prachtig gebouw gezeten tegenover het parlementsgebouw van Denemarken. Het valt me op dat in de gebouwen waar ik tot nu toe ben geweest, de oude klassieke stijlen veel voorkomen. Opvallend is ook dat alle vijf de resoluties het gehaald hebben.

Vrijdag, de dag waar de laatste plenaire zitting plaatsvond. De commissies die vrijdag besproken werden waren:

Committee on Employment and Social Affairs

Committee on Constitutional Affairs

Committee on Energy, Industry and Research

Committee on Security and Defence

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

Als vierde was mijn resolutie aan de beurt van de Commissie Veiligheid en Defensie, waarbij, net als bij alle andere commissies, de resolutie kritisch werd bekeken door het Parlement. Een vraag van Denemarken over onze resolutie was bijvoorbeeld, wat betreft het tegengaan van de dreiging die momenteel van IS uitgaat: "Gaat deze resolutie er niet juist voor zorgen dat er veel verdeeldheid komt binnen de Europese Unie?" De resolutie kan enkel een succes worden als alle landen samenwerken, daarom worden we als Europese Unie sterker en meer verbonden door onze resolutie dan verdeeld. Helaas is onze resolutie uiteindelijk verworpen.

's Avonds was het afscheidsfeest voor alle MEP'ers. Alle landen kwamen bijeen om voor nog één laatste keer te discussiëren over politieke zaken, maar vooral om plezier te hebben op deze laatste avond.

Naar huis

Zaterdag stond geheel in het teken van de terugreis naar Nederland. Om 9:00 uur verzamelde de Nederlandse delegatie met begeleider op het centraal station van Kopenhagen, om vervolgens de weg te vervolgen naar het vliegveld. Rond 12:00 vlogen we naar Nederland en is er een einde gekomen aan een fantastisch Model European Parliament Kopenhagen 2016!

1.

Foto-impressie

Bekijk hier de foto's van de Europese MEP-conferentie 2016 in Kopenhagen.

2.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.

3.

Meer informatie