MEP Nederland maakt grote indruk tijdens de internationale MEP-conferentie in Arnhem, Maastricht en Brussel

Programma

MEP Nederland heeft, dankzij een fantastische organisatie van deze internationale conferentie, opnieuw als voorbeeld voor andere 'MEP-lidstaten' gediend. De conferentie was volledig georganiseerd door MEP-alumni, samengebracht in de Stichting MEP for You. Dit team werd geroemd en geprezen door de MEP-deelnemers en begeleiders (veelal docenten).

Het MEP for You team heeft enkele nieuwe elementen aan de conferentie toegevoegd en daarnaast andere MEP-deelnemers gestimuleerd zelf meer actief te worden in de eigen nationale MEP-organisatie en/of de politiek.

De kern van MEP for you bestaat uit Camiel van Houdt, Manon van de Ven, Manuel Quaden, Niek Blok, Raphael Lepot, Sterre de Geus en Thimo Zwiers. Daarnaast speelden er ruim 40 andere jongeren een rol in deze immense organisatie.

Wat was nieuw aan deze conferentie

Naast een fantastische, volwaardige internationale conferentie, omvatte het programma een aantal nieuwe elementen:

 

  • Sinds de internationale MEP-conferentie 2016 in Boedapest 2016 werd onderzocht welke onderwerpen MEP-jongeren van nu belangrijk vinden voor het Europa van de toekomst (in relatie tot de viering van 25-jaar Verdrag van Maastricht). Dit is vertaald naar de 'New Youth Treaty: Europe in 25 years' dat in Brussel bij het Comité van de Regio's is overhandigd aan:
  • Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg
  • Markku Markkula, voorzitter van het Comité van de Regio's
  • Tibor Navracsics, eurocommissaris voor onderwijs, cultuur, jongeren en sport
  • Eva Maydell, Bulgaarse Europarlementariër, fractie van de Europese Volkspartij
  • Jeroen Lenaers, Nederlandse Europarlementariër, fractie van de Europese Volkspartij
  • Brando Benifei, Italiaanse Europarlementariër, fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten

1.

Sfeerimpressie

 

mep foto
  • Diezelfde dag was er voor alle deelnemende landen een MEP meets MEP bijeenkomst in Brussel met een Europarlementariër uit het eigen land. De Nederlandse delegatie werd ontvangen door Marietje Schaake.
  • Een persteam zorgde voor een dagelijkse krant What's MEPpening, foto's en dagelijkse video's en een social wall. Deze zijn terug te vinden via facebook MEP NL 17

2.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur verandert op reguliere basis van samenstelling.

3.

Meer informatie