Nationale MEP-conferentie 2017: Resoluut aan de slag!

sfeerimpressie

Jaarlijks buigen zo'n 160 jonge 'Europarlementariërs' zich gedurende een week over actuele Europese vraagstukken tijdens de nationale MEP-conferentie. Dit jaar vond de nationale MEP-conferentie voor het 29ste jaar plaats van zondag 24 tot en met vrijdag 29 september.

Het eerste deel van de week vergaderden de commissies in vijf grote steden verspreid over het land: Zwolle, Arnhem, Den Haag, Rotterdam en 's-Hertogenbosch. Voor de Algemene Vergadering kwamen de jonge 'Europarlementariërs' naar Den Haag. De Eerste Kamer der Staten Generaal ontving het MEP voor de officiële opening. De daaropvolgende dagen werden in de Hoge Raad en in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Vergadering de resoluties behandeld en in stemming gebracht.

1.

Vraagstukken

Net als in voorgaande jaren bogen de jonge 'Europarlementariërs' zich ook dit jaar over uiteenlopende, relevante en actuele Europese vraagstukken. Zo zochten de jongeren oplossingen voor de sterk bedreigde arbeidsmarktpositie van bepaalde bevolkingsgroepen, probeerden zij een lange termijnplan te formuleren waarmee de EU moet uitgroeien tot een stabiele economische en monetaire Unie en trachtten zij de balans te vinden tussen Europese integratie enerzijds en het behoud van diversiteit anderzijds. Kortom, allerlei actuele vraagstukken die tegenwoordig voor de hele EU relevant zijn.

2.

Programma

Zondag 24 september verzamelden de jonge 'Europarlementariërs' in de grote steden van vijf provincies: Zwolle, Arnhem, Den Haag, Rotterdam en 's-Hertogenbosch. Daar maakten zij, tijdens zeer gevarieerde teambuildingsactiviteiten, kennis met elkaar. Na de uitgebreide kennismakingsdag brachten de jongeren hun eerste nacht door bij de gastgezinnen. Vervolgens stonden op maandag en dinsdag intensieve commissievergaderingen op het programma, waarbij de deelnemers in een resolutie een antwoord moesten formuleren op het eigen vraagstuk. Daarbij werden zij geholpen door verschillende experts, die op hun vakgebied de jongeren van advies kwamen voorzien.

Op woensdag 27 september reisden alle MEP-deelnemers en hun begeleiders naar Den Haag voor de officiële opening van de nationale conferentie. Daar heetten Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en de Estse ambassadeur in Nederland, Kaili Terras, de deelnemers welkom. De volgende twee dagen werd in de zaal van de Hoge Raad der Nederlanden en in de plenaire zaal van de Tweede Kamer druk over de opgestelde resoluties vergaderd. Naast het drukke vergaderen, was er ook nog tijd voor de deelnemers om in gesprek te gaan met Mark Harbers, ondervoorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, en GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Nadat alle resoluties in stemming waren gebracht, werd het Model European Parliament 2017 afgesloten en volgde de bekendmaking van de geselecteerde deelnemers voor de internationale MEP-conferenties in Helsinki, Lier en Tallinn.

3.

Foto-impressie

sfeerimpressie
sfeerimpressie

Bekijk alle foto's van de nationale MEP-conferentie 2017.

Opening in de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

Tweede en laatste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

Delegatiefoto's en groepsfoto

4.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

Bekijk de video's

5.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn verschillende partijen betrokken. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering:

 • Eerste Kamer der Staten-Generaal
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • Hoge Raad der Nederlanden
 • Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland
 • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland
 • Provincie Overijssel
 • Provincie Gelderland
 • Provincie Zuid-Holland
 • Provincie Noord-Brabant
 • Gemeente Rotterdam

Overig

 • Ministerie van Defensie
 • Europese Commissie
 • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland
 • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
 • Gastouders in Zwolle, Arnhem, Den Haag, Rotterdam en 's-Hertogenbosch

6.

Meer informatie