Grazie Napoli, MED-MEP 2017 was een fantastische ervaring!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Zuid-Europese MEP-conferentie Napels 2017, waar Nederland als gastland was uitgenodigd, dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Wendy Schoonderbeek, begeleider van de Nederlandse delegatie.

Programma

 
Nederlandse delegatie MED-MEP17 Napels

Aankomst Napels

Na een voorspoedige vlucht vanaf Schiphol arriveerde de Nederlandse delegatie maandag 9 oktober in de middag op het vliegveld van Napels, Italië. De aankomsthal binnenlopend werden wij hier direct verwelkomd door Italiaanse deelnemers en werden wij, samen met de inmiddels gearriveerden Fransen en Oostenrijkers, met een bus naar de ontvangende school gebracht, het Liceo Classico Statale Adolfo Pansini, in het centrum van de stad. De delegatieleden werden opgehaald door hun gastgezinnen, om van hun eerste heerlijke Italiaanse diner te genieten, terwijl de begeleiders een enorm hartelijk welkom kregen met koffie en lokale heerlijkheden.

Officiële opening en teambuilding

De volgende ochtend werden alle delegatieleden, (commissie)voorzitters, directors en teachers verwacht in de Sala del Capitolo voor de officiële opening van de conferentie. Na de gebruikelijke speeches van onder meer de burgemeester van Napels en MEP-organisatoren, volgden de landenspeeches. Voor Nederland werd deze uitgesproken door Ockje Nooy van der Kolff, die Nederland in haar speech fantastisch heeft neergezet en alle aanwezigen kennis heeft laten maken met het typisch Nederlandse woord ‘gezellig’.

Na een heerlijke lunch, verzorgd door studenten van een lokale koksopleiding, was het tijd voor de teambuilding: een tour door het centrum van Napels, om zowel de mede-commissieleden als de stad te leren kennen. Er stonden die dag ook zelfs nog een paar uur commissievergadering op het programma.

Commissievergaderingen

De derde dag stond in het teken van commissievergaderingen en dus het opstellen van de resolutie. Toen deze begin van de avond allemaal afgerond waren, zijn alle delegaties met elkaar uit eten gegaan. Voordeel van een interregionale conferentie is dat de groep minder groot is dan bij een internationale conferentie waaraan alle EU-lidstaten deelnemen, en dit soort dingen dus zomaar spontaan georganiseerd kunnen worden. En zo belandden alle delegaties in de avond in het centrum van Napels, om hier pizza fritta en andere heerlijke Napolitaanse specialiteiten te nuttigen. Resoluties af, even tijd voor wat informele ‘gezelligheid’!

 
Nederlandse delegatie MED-MEP17 Napels

Delegatievergaderingen en cultuur

Dag 4 stond in het teken van delegatievergaderingen en cultuur. In de ochtend begaven alle delegaties zich naar een aan hen toebedeeld café, om samen met de begeleider de resoluties door te spreken. Min of meer elke delegatie was al zo goed ingeburgerd, dat zij hier Napolitaans laat aan kwamen. “It starts at 9:30. It’s 9:45” is dan ook iets wat deze weken meerdere keren heeft geklonken. Gelukkig was er toch genoeg tijd om alle resoluties door te nemen en zelfs ook de performance voor het geplande cultural event.

Na alweer een heerlijke lunch bij Rossopomodoro, met uitzicht op zee, werd iedereen met bussen naar de San Giovanni a Teduccio Università degli Studi di Napoli, Federico II gebracht waar, na een korte rondleiding over de Apple Developers Academy, het cultural event plaatsvond. Na een fantastisch optreden van het San Carlo Youth Choir was het de beurt aan de delegaties om iets typerends van hun land te laten zien. Voor Nederland was dit een mix van het volkslied, een Nederlands liedje, de klompendans en zaklopen. Al met al een hele leuke, informele bijeenkomst.

Algemene Vergadering

De vrijdag, dé dag waar het allemaal om draaide: de Algemene Vergadering in kasteel Maschio Angioino (Castel Nuovo). Zoals we intussen gewend waren, was ook dit weer een prachtige locatie. Na speeches van onder meer een wethouder van Napels, werden de resoluties behandeld. Ook hierin heeft de Nederlandse delegatie haar beste beentje voorgezet en veel speeches gehouden. Na het bespreken van de zes resoluties, waarvan er vier werden aangenomen, volgde de closing ceremony met wederom een aantal speeches. En voordat alle delegaties de volgende dag weer huiswaarts zouden gaan, was er natuurlijk nog een farewell party!

Grazie Napoli en alle betrokkenen, MED-MEP 2017 was een fantastische ervaring!

1.

Foto-impressie

Bekijk hier de foto's van de MED-MEP-conferentie in Napels

2.

Interregionale conferenties

Om meer jongeren de kans te geven deel te nemen aan een internationale MEP-conferentie, wordt per Europese regio ook een jaarlijkse interregionale MEP-conferentie georganiseerd. Nederland maakt deel uit en geeft leiding aan de West-Europese MEP (WE-MEP). In november 2016 heeft de eerste WE-MEP-conferentie plaatsgevonden in Den Haag met delegaties uit de West-Europese lidstaten België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast worden er enkele andere lidstaten als gastland uitgenodigd. De volgende WE-MEP-conferentie vindt plaats in België in januari 2018.

Overige interregionale MEP-afdelingen zijn MEP Baltic Sea Region, MEP Central and South East Europe en MEP Mediterranean Region.

3.

Meer informatie