MEP Tallinn: hier kan geen schoolweek tegenop!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie Tallinn dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Roy Metselaar, commissievoorzitter voor Nederland in Tallinn.

Programma

Aankomst en kennismaking in Tallinn

Delegatie Nederland

De dag begon vroeg, voor de één eerder dan voor de ander, maar keurig op tijd arriveerden wij allen in de vertrekhal van Schiphol. Onze toen al ontzettend gezellige en leergierige groep bestond uit vijf delegatieleden die de belangen van Nederland zouden behartigen, één delegatielid dat namens Malta actief zou zijn, één commissievoorzitter en meneer Frans, MEP-coördinator Groningen en onze begeleider tijdens deze unieke week. Eenmaal gesetteld in het vliegtuig kregen wij van de gezagvoerder te horen dat er onderhandeld werd over de toestemming om op te mogen stijgen. Onderhandelen!!.. daar zou het komende week voor ons voornamelijk om draaien. De vlucht verliep soepel en kort na 14.00 uur zetten wij weer voet aan de grond, nu in het besneeuwde Estland.

Wij fristen ons even kort op in het hostel en begonnen vervolgens aan onze tour door Tallinn. Geboren toeristen, zo noemden wij onszelf na enige tijd, want zonder een kaart wisten wij alle hotspots van het oude centrum te vinden. Onderweg zagen wij zelfs een heuse schaatsbaan liggen en die konden wij als echte Nederlanders natuurlijk niet negeren. Met de ijzers onder betraden wij de baan, waar veel werd gelachen, hier en daar ook gevallen, maar bovenal genoten. Na dit sportieve intermezzo was het nodig om weer even op te warmen en daarna lekker te eten.

Het echte werk

Op zondag zou het echte werk beginnen. Na het ontbijt vertrokken wij richting de Gustav Adolf Grammar School waar de teambuilding, door de voorzitters voorbereid, plaatsvond. We maakten kennis met de delegatieleden van de andere aanwezige landen. De commissie Interne Markt en Consumentenbescherming deed dit door een uit het eigen land meegebrachte delicatesse uit te wisselen, waarbij de Nederlandse stroopwafels zeer in de smaak vielen. Na enige spelletjes die het ijs moesten breken, begonnen de commissievergaderingen. Eerste aftrap was de bekende brainstorm en al snel vlogen de ideeën over tafel. Deze productieve dag werd afgesloten met een diner met alle delegaties.

De maandag en dinsdag stonden in het teken van de commissievergaderingen. Wij voelden ons vereerd om, dankzij de MEP-organisatoren, te mogen vergaderen in ministeries; een hele mooie locatie waar we waren voorzien van alle faciliteiten die wij nodig hadden om op een hoog niveau te kunnen vergaderen.

Bezoek aan de Nederlandse ambassade en de Tallinn TV tower

De avondprogramma's waren al even de moeite waard. Op maandagavond werden de Nederlanders ontvangen bij de Nederlandse ambassade in Tallinn. Ambassadeur Van Stegeren heette ons van harte welkom en bood ons de nodige versnaperingen aan. Het was een zeer interessant bezoek waarbij we inzicht kregen in de dagelijkse werkzaamheden op een ambassade en het leven van een diplomaat, die om een aantal jaar terug moet naar Nederland om ook de binding met het ministerie en het werk daar te behouden. Dinsdagavond brachten wij een bezoek aan de Tallinn TV Tower. Eerst kregen wij een rondleiding door het museum waarna we 238 meter hoger naar het restaurant gingen, gelukkig met de lift. Het leverde een fenomenaal uitzicht op over een mooi verlichte stad en het eten was ook nog eens heerlijk! Beide avonden waren onvergetelijk.

Krachten bundelen met Zweden en lobbyen voor het eigenbelang

Woensdag voor de verandering geen commissievergaderingen, deze waren afgerond, dus tijd voor de delegatievergaderingen. De tien commissies waren opgedeeld in twee poules met ieder vijf commissies. Nederland was ingedeeld in poule A en had dus geen delegatieleden voor de commissies uit poule B (ook Malta zat in A), hetgeen betekende dat wij over deze resoluties bij de delegatievergadering geen inside information zouden kunnen verkrijgen. Gelukkig kwam meneer Frans met het plan om samen met de in poule B ingedeelde Zweedse delegatie te vergaderen, zodat we elkaar konden briefen over onze resoluties. Op deze manier hadden we een prima voorbereiding op de debatten in de General Assembly. Na enige vrije tijd, gingen we richting lobbysessie waar de pennen tevoorschijn konden worden gehaald omdat er bij een amendement uiteraard ook een speech hoort en tevens hadden enkele delegatieleden een speech namens de commissie bemachtigd. Zo kwam de dag al schrijvend ten einde.

Veel Nederlandse speeches tijdens de General Assembly

Donderdag was uiteraard de dag, evenals vrijdag, waar deze hele week naar toegewerkt werd: de Algemene Vergadering, of - zoals we het nu noemden - de General Assembly. De resoluties waar de commissies de afgelopen dagen hard aan gewerkt hadden, werden deze twee dagen behandeld. De Nederlandse delegatieleden kwamen - met name in de commissies - veelvuldig aan het woord en ook werden er een aantal heel goede Nederlandse speeches geleverd.

Happy birthday Estonia!

Vrijdagmiddag om 18.00 uur werd de 48ste MEP Europe-sessie gesloten en dat betekende dan ook het einde van een week lang onderhandelen en vergaderen. We sloten de week 's avonds in stijl af met een afscheidsfeest en om 00.00 uur zongen wij allen luidkeels 'Happy birthday!' voor Estland, dat op die dag zijn 100-jarige onafhankelijkheid vierde. Heel apart vonden wij het om in aanloop naar de Independence Day een optocht van tanks en andere militaire voertuigen te zien; dat zou in Nederland of andere westerse landen toch niet snel gebeuren...

Eind goed al goed

Het einde van de reis bracht nog enige consternatie met zich mee toen, eenmaal op Schiphol, de koffer van één van de delegatieleden leek te zijn verdwenen. Gelukkig werd die na zo'n half uur zoeken ergens op een bagageband gevonden en konden wij opgelucht door de deur naar familie, vrienden en huis om al onze verhalen te delen.

Het bijwonen van een MEP Europe-sessie is een fantastische ervaring met heel veel leermomenten: het contact met zoveel Europese jongeren, constant je ideeën in het Engels moeten formuleren, en als voorzitter leer je bij elke conferentie ook nieuwe dingen qua stijl, de behandeling van de onderwerpen en zo kun je nog wel even doorgaan. Er is maar één minpunt bij dit al: de MEP-depressie na afloop. Maanden school kunnen niet tegen dit soort weken op!

Foto-impressie

1.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur van MEP Europe verandert op reguliere basis van samenstelling.

2.

Meer informatie