30ste nationale MEP-conferentie: capabel, ambitieus en klaar voor de toekomst!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de nationale conferentie 2018 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Elisa Maayeshi (Flevoland), gepubliceerd door De Noordoostpolder (bron).

Onze toekomst

Soms maak ik me zorgen over de toekomst van mijn generatie: zijn we wel voldoende betrokken bij wat er zich in de wereld afspeelt? Zijn we wel ambitieus genoeg om dingen te willen veranderen? Het lijkt soms alsof we de wereld enkel zien door een instagrambril. Alsof we niet verder kunnen kijken dan de mooie plaatjes en semi-nonchalante tekstjes. Vorige week heeft echter het tegendeel zich bewezen.

Model European Parliament 2018

Ik deed mee aan de nationale conferentie van het Model European Parliament. Als ‘Europarlementariër’ heb ik me, samen met 149 leeftijdgenoten, gebogen over ingewikkelde, grensoverschrijdende vraagstukken zoals het vluchtelingenprobleem, het streven naar een circulaire economie en het aanpakken van genderongelijkheid.

Resoluties in de Algemene Vergadering

Na lange vergaderdagen rolden er resoluties uit die we tegenover elkaar moesten verdedigen in onder andere de Tweede Kamer. ‘Voorzitter, ik vraag me af hoe de commissie dit voor zich ziet’ en ‘Ik wil de gedelegeerde erop wijzen dat…’ Met strenge omgangsregels en volgens een duidelijke vergaderstructuur probeerde de zaal door middel van speeches, amendementen en kritische vragen de commissie onderuit te halen. Aan de hand van een hoofdelijke stemming werd tenslotte een resolutie aangenomen of afgewezen.

Er ontstond een politiek spel waarbij een sterke lobby en achterkamerdeals niet ontbraken. ‘Ik teken jouw amendement als jij voor de resolutie stemt.’ Ik zag hoe een groep doodgewone scholieren vanuit het hele land zich in Den Haag ontpopten tot ware politici. Hoe de dagelijkse werkelijkheid even werd ingeruild voor een concept dat normaal mijlenver van ons afstaat.

Ik moet toegeven dat deze week veel indruk heeft gemaakt. Natuurlijk was ik onder de indruk van de hele entourage en de mooie kamers waar we vergaderden. Maar ook was ik onder de indruk van mijn leeftijdgenoten: wat een overtuigingskracht, wat een tact en wat een welsprekendheid bezitten die mensen. Ik kom terug op wat ik gezegd heb: mijn generatie is wel degelijk capabel, ambitieus en klaar voor de toekomst.

1.

Foto-impressie

sfeerimpressie
sfeerimpressie

Bekijk alle foto's van de nationale MEP-conferentie 2018.

Opening in de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

Tweede en laatste dag Algemene Vergadering Model European Parliament

Delegatiefoto's en groepsfoto

2.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

Bekijk de video's

3.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn verschillende partijen betrokken. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering:

 • Eerste Kamer der Staten-Generaal
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • Provincie Groningen
 • Provincie Friesland
 • Provincie Utrecht
 • Provincie Limburg
 • Gemeente Emmen

Overig

 • Ministerie van Defensie
 • Europese Commissie
 • Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
 • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
 • Gastouders in Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht en Limburg

4.

Meer informatie