Nederlandse gastdelegatie naar conferentie in Athene

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Zuid-Europese MEP-conferentie in Athene dankbaar gebruik gemaakt van een ingezonden bericht van deelneemster Jolaine van Wijk (bron: Het Kompas)

Nederlandse delegatie naar MEP Athene

Terwijl haar klasgenoten in de schoolbanken zaten, speelde Jolaine van Wijk uit Numansdorp een belangrijke rol in het Model European Parliament (MEP). De vwo 6-leerling deed dat in de stad waar de wieg van de democratie heeft gestaan: het Griekse Athene. De perfecte plek dus voor een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren uit de hoogste klassen van havo en vwo.

Jongeren krijgen bij het MEP de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. Immers, jongeren van nu beslissen straks over de toekomst. Na diverse voorrondes op school-, provinciaal- en nationaal niveau mocht Jolaine met nog vijf Nederlandse leeftijdgenoten ons land vertegenwoordigen in de internationale ronde.

Actueel onderwerp

De Numansdorpse kreeg daar de opdracht om met haar commissieleden het onderwerp 'Massatoerisme en transport' voor te bereiden voor de parlementaire zitting. "Dat onderwerp is natuurlijk ontzettend actueel. Je hebt het niet alleen over het aantal toeristen, maar ook over vervoersstromen. In mijn commissie waren twaalf landen vertegenwoordigd, waaronder Malta, Cyprus, Italië en Frankrijk. Met elkaar hebben wij de resolutie voorbereid. Dat betekende al heel veel discussie onderling want vooral in de zuidelijke landen zijn ze veel meer afhankelijk van toerisme dan bijvoorbeeld wij in Nederland," blikt Jolaine terug.

Resolutie

Na twee dagen van voorbereiding en inlezen in de materie was er ook tijd voor ontspanning en brachten de leerlingen een bezoek aan de Akropolis. Daarna was het een middag lang lobbyen om medestanders te werven voor jouw voorstel. "Onze resolutie is helaas niet aangenomen. Dat is jammer, maar het was wel heel bijzonder om met zoveel jongeren uit allerlei landen aan het werk te gaan," vertelt Jolaine. "Dat is ook goed voor je sociale contacten en mijn Engels is een stuk beter geworden." Na haar middelbare school wil Jolaine rechten gaan studeren. Geen politiek? "Wie weet doe ik na mijn rechtenstudie een master politicologie. Met een rechtenstudie kun je ook de politiek in, daar ligt mijn interesse. Deelname aan het

MEP was een superleuke ervaring en heeft mij veel geleerd."

Profielwerkstuk

De Numansdorpse heeft bovendien besloten om haar profielwerkstuk, een verplicht onderdeel voor eindexamenkandidaten, te wijden aan het onderwerp massatoerisme. "Ik heb zoveel informatie gevonden die ik daarvoor kan gebruiken."

1.

Foto-impressie

Interregionale conferenties

Om meer jongeren de kans te geven deel te nemen aan een internationale MEP-conferentie, wordt per Europese regio ook een jaarlijkse interregionale MEP-conferentie georganiseerd. Nederland maakt deel uit en geeft leiding aan de West-Europese MEP (WE-MEP). In november 2016 heeft de eerste WE-MEP-conferentie plaatsgevonden in Den Haag met delegaties uit de West-Europese lidstaten België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast worden er enkele andere lidstaten als gastland uitgenodigd. De volgende WE-MEP-conferentie vindt plaats in Koblenze in april 2019.

Overige interregionale MEP-afdelingen zijn MEP Baltic Sea Region, MEP Central and South East Europe en MEP Mediterranean Region. Nederland heeft al meerdere malen met een gastdelegatie deelgenomen aan de Zuid-Europese MEP-conferentie.

2.

Meer informatie