MEP Parijs/Straatsburg: 50ste conferentie in 25 jaar

Delegatie NL

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese MEP-conferentie Parijs/Straatsburg dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Elisa Maayeshi en Laurie Vedder, beiden leden van de MEP Press bij deze conferentie

Programma

Bijzondere conferentie

De 50ste conferentie van MEP Europe in 25 jaar. Het beloofde een bijzondere conferentie te worden: een tweedelige met als hoogtepunt de General Assembly in het Europees Parlement in Straatsburg. Eenmaal terug in Nederland kunnen we dit bevestigen: het was een bijzondere conferentie!

Meisjesschool en ambassade

We begonnen de week in Parijs. Op de meisjesschool Sainte Marie in Neuilly werden de commissievergaderingen gehouden en activiteiten georganiseerd als een culturele avond en een fishbowl discussion. Maandagavond werd de Nederlandse delegatie ontvangen op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, de heer Pieter de Gooijer, voor een diner met hem en een deel van zijn staf. Enthousiast vertelde de ambassadeur aan de geïmponeerde MEP’ers over de kunst aan de muren, de geschiedenis van het gebouw en het bijzondere detail dat een groot aantal scènes van de film ‘Intouchable’ is opgenomen in deze residentie. Tijdens het diner werd gesproken over de toekomst van Europa en de uitdagingen die zich voor zullen doen. Als advies gaf hij de delegatieleden woorden van J.F. Kennedy mee: ‘Difficulty is the excuse history never excepts.’

Straatsburg

Woensdagochtend vertrok de Nederlandse delegatie, samen met alle andere delegaties, met de TGV (de Franse hogesnelheidstrein) naar Straatsburg. Hier werden we ondergebracht in het Youth Hostel, wat voor veel gezelligheid zorgde. Zo was er bijvoorbeeld na het lobbyen ’s avonds tijd om te socializen met de andere landen. Hier zijn veel vriendschappen uit voortgekomen. Donderdag was het tijd voor de General Assembly in het Europees Parlement. Het was geweldig om samen te komen en te vergaderen in zo’n geweldig groot gebouw. De eerste vijf resoluties werden behandeld, we kregen een rondleiding en een aantal Nederlandse delegatieleden mocht zelfs een speech geven.

Vredesduif

’s Avonds was er een receptie in het stadhuis van Straatsburg en was er weer tijd om de stad te verkennen. Terug in het hostel moesten er ook weer een aantal speeches en resoluties worden voorbereid voor de volgende dag. Vrijdag werden namelijk de laatste vijf resoluties behandeld en mocht weer een aantal Nederlandse delegatieleden een speech geven. Een van die speeches was van Leon waarbij hij zijn Europese Unie-speldje verwisselde voor een vredesduif-speldje. Hiervoor kreeg hij een applaus, hoewel dat eigenlijk niet was toegestaan.

Jubileum-gala-avond in het Duitse Kehl

Deze geweldige week sloten we af met een gala en een groot feest en de conferentiezaal van het Duitse Kehl, net aan de andere kant van de Rijn. Hiermee kreeg deze conferentie nog meer een Europese dimensie. Een avond met prachtig gedekte tafels inclusief tafelschikking (allemaal piekfijn verzorgd door een aantal MEP-alumni uit Limburg), speeches van alumni vanuit verschillende EU-lidstaten die vertelden wat het MEP voor hen had betekend, ook hierbij was Nederland vertegenwoordigd. En terwijl een groep Nederlandse MEP-journalisten alles vastlegde, werd er flink gedanst op de muziek van de live-band 'Erasmus Music Collectief', ook uit Nederland. Bij de vele speeches werden herinnering van 25-jaar Europese MEP-conferenties opgehaald en een aantal Europese MEP-coördinatoren die speciaal voor de gelegenheid aanwezig waren, in het zonnetje gezet. Even na middernacht bracht een laatste, overvolle tram, de in smoking en lange jurken gestoken MEP'ers weer naar de andere kant van de rivier voor de laatste nacht in het hostel.

Toen we zaterdag op Schiphol weer afscheid van elkaar moesten nemen, beseften we dat we één van de beste weken uit ons leven hadden meegemaakt. We zijn erg close geworden en gaan deze week nooit meer vergeten!

Foto- en video-impressie

Bekijk hier de foto's van de Europese MEP-conferentie 2019 in Parijs/Straatsburg

1.

Organisatie en betrokken partijen

Internationale conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur van MEP Europe verandert op reguliere basis van samenstelling.

2.

Meer informatie