Eerste volledig digitale Europese MEP-conferentie een succes!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de Europese digitale MEP-conferentie dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Febe Verelst, commissievoorzitter voor Nederland bij deze conferentie.

Programma

DigiMEP 2020

Van donderdag 12 november tot en met zondag 15 november heb ik als voorzitter deelgenomen aan DigiMEP Zweden, de internationale ronde van MEP 2020 (najaar). Normaal gezien zou deze ronde zich afgespeeld hebben in Zweden maar door COVID-19 is Zweden helaas mijn woonkamer en het schoolgebouw geworden.

Democratic sustainability

Ik was - samen met Faizel, mijn Zeeuwse co-voorzitter - voorzitter van de commissie CULT 1 (Culture and Education). Mijn commissie moest het volgende vraagstuk oplossen: “The question of democratic sustainability amongst the EU member states”. Als voorzitter mocht ik geen inhoudelijke invloed hebben op het debat. Ik moest ervoor zorgen dat alles in goede banen verliep, iedereen evenveel spreektijd kreeg, alles respectvol verliep, iedereen zich op zijn gemak zou voelen, etc. Mijn commissie had een uiterst goede resolutie neergezet. Deze is namelijk met 69% stemmen ‘voor’ aangenomen. Dit was dan ook de resolutie met het hoogste aantal stemmen ‘voor’ van alle aangenomen resoluties.

Nederland wederom winnaar Eurovisiesongfestival

Natuurlijk draait het MEP niet alleen om prestatie maar ook om plezier en het leren kennen van andere culturen. Daarom werd er op zaterdagavond een ‘cultural evening’ georganiseerd. Tijdens deze avond werd het Eurovisiesongfestival nagespeeld. Iedere delegatie moest een video voorbereiden op een lied van ABBA. Nadat alle video’s afgespeeld waren, moest het hoofd van de delegatie het aantal punten afroepen dat ieder land verdiende volgens die delegatie. En jawel, de Nederlandse delegatie heeft zo vaak de ‘douze points’ ontvangen (waaronder van onze oosterburen), dat wij bovenaan zijn geëindigd en museumkaartjes voor het Eurovisiesongfestivalmuseum in Denemarken hebben gewonnen. Zo kunnen wij na COVID-19 eens met onze delegatie samenkomen op een speciale en leuke plek!

DigiMEP 2020 was voor mij een hele leuke en leerzame ervaring. Het leiden van een debat, een band opbouwen met mensen uit heel Europa, jezelf uitdagen en tegelijkertijd heel veel plezier hebben, zijn verschillende aspecten die het MEP met zich meebrengt en jongeren biedt. Ik raad dan ook alle leerlingen uit de vierde klas van de MEP-scholen aan om zich aan te melden! En wie weet zit jij dan op een dag in het buitenland een resolutie te maken met jongeren uit heel Europa of zit je aan de andere kant van de tafel als voorzitter.

Foto-impressie

volgt

1.

Organisatie en betrokken partijen

Europese MEP-conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur van MEP Europe verandert op reguliere basis van samenstelling.

2.

Meer informatie