Generatie aan Zet

Generatie aan Zet logo

Generatie aan Zet is een project van het Montesquieu Instituut, Stichting Baneb en Het Debatbureau. Het is een programma voor jongeren die naar de middelbare school gaan, daar net klaar zijn, of bezig zijn met een vervolgopleiding. Door middel van verschillende projecten krijgen jongeren de kans om zich actief in te zetten voor onze samenleving. Onder begeleiding van een deskundige geven jongeren gastlessen, organiseren ze events of gaan ze in gesprek met bestuurders over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

1.

Hoe werkt Generatie aan Zet?

Generatie aan Zet is onderdeel van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Door middel van een MDT-project kunnen jongeren hun idealen in de praktijk te brengen. Steeds zetten jongeren zich in om impact te maken, als het gaat over het ontmoeten van anderen, de woningmarkt, klimaatverandering, onderwijs of politiek: Generatie aan Zet vertaalt de idealen van jongeren naar impact in de praktijk!

Generatie aan Zet doen jongeren niet alleen, ze worden door een deskundig team geholpen en gecoacht. Zij werken hierbij altijd samen met een of meer leeftijdsgenoten. Voor elk project staat er 80 uur in maximaal zes maanden. Dat komt neer op gemiddeld 3½ uur per week.

Deelname aan Generatie aan Zet betekent voor jongeren het volgende:

 • · 
  Je bent maximaal 6 maanden actief bezig met jouw project. Dit kost je gemiddeld 3½ uur per week.
 • · 
  Je krijgt trainingen van Het Debatbureau en jongeren van het Model European Parliament.
 • · 
  Je kunt aanspraak maken op een vrijwilligersvergoeding van € 220,- en verder is er geld om jullie project uit te voeren.
 • · 
  Je maakt nieuwe vrienden, doet nieuwe ervaringen op én bent van waarde voor anderen. Je leert waar je kracht en je passie liggen, en ontdekt misschien wel wat voor vervolgopleiding je wil doen.
 • · 
  Je hebt met jouw project een positieve impact op de samenleving.
 • · 
  Je cv krijgt een flinke boost en dat blijkt ook uit het certificaat dat je na afloop krijgt. Ook groeit je persoonlijke netwerk in korte tijd.

Nieuwsgierig geworden, of meedoen? Aanmelden voor Generatie aan Zet kan via deze link!

2.

Maatschappelijke Diensttijd

MDT logo met tekstring warm

De Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een initiatief van de overheid waarin jongeren tussen de 14 en 27 jaar hun talenten en interesses ontdekken. Tijdens een MDT-project zetten jongeren zich vrijwillig in voor een ander. Deze projecten kunnen variëren tussen het geven van taalles aan statushouders tot het organiseren van een maatschappelijk evenement.

Het is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker.

3.

Organisatie

Het Montesquieu Instituut, Stichting Baneb en Het Debatbureau werken samen bij dit MDT-programma. Zij organiseren onder meer jaarlijks het Model European Parliament en Op weg naar Het Lagerhuis. Generatie aan Zet wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ZonMw.

4.

Contact

Voor meer informatie over Generatie aan Zet kunt u contact opnemen via het contactformulier op generatieaanzet.nl of via info@mepnederland.nl.

5.

Meer informatie