Grote delegatie Nederlandse alumni naar MEP Returns

maandag 27 december 2021, 14:10
MEP Returns Tallinn 2021

DEN HAAG (PDC) - Van 9-14 december 2021 nam een ruime delegatie MEP-alumni deel aan de MEP Returns bijeenkomst in Estland. Just Pallandt schreef het volgende:

Estland. Koud, ver, onbekend. Op een enkeling na, was niemand van de Nederlandse delegatie er eerder geweest. In het Hostel testte iedereen negatief op Corona. We wandelden door Tallinn met een van de organisatoren, die ons vertelde over de geschiedenis van Estland en af en toe een gebouw aanwees om daar vervolgens iets over te vertellen. Na de eerste nacht, waarin de eerste kennismakingen plaatsvonden, vertrokken we op dag twee met de bus naar Saaremaa. Een eiland. Behalve de bus hadden we dus ook een boot nodig, die ons door een bevroren meer heen vaarde.

We sliepen in een prachtig hotel. Iedereen was overdonderd door de luxe. Behalve een binnenbad ook een buitenbad. Behalve twee baden ook een sauna. De pret kon niet op. Op dag drie en dag vier vonden de commissievergaderingen plaats in een nieuwe school die afgelopen jaar gebouwd is. Meer dan zestig mensen namen deel, Spanje, Italië, Tsjechië, Finland, Cyprus, uit elke uithoek van Europa waren er enthousiaste jongeren. Het wereldkampioenschap van Max Verstappen werd groots gevierd. Op de laatste dag vond de grote algemene vergadering plaats, de ‘General Assembly’. Er waren maar liefst drie Nederlanders die, niet onverdienstelijk, een speech improviseerden. Van de vijf resoluties werden er twee aangenomen. In de avond aten we gulzig in een voor ons afgehuurde cultuurhal, keken we een video die de Estse premier had opgenomen voor ons om ons te bedanken en werd er tot laat gedanst. Behalve op ABBA ook op De

Jeugd van Tegenwoordig. Toen we met alle Nederlanders op Schiphol een rondje deden om het leukste van de week te benoemen gaf iedereen uiteenlopende antwoorden, maar niemand had moeite om iets leuks te bedenken. Het was een leerzame, leuke, energieslurpende week. En tegelijkertijd gaf het ook heel veel energie. MEP Returns was een succes, en een enkeling pleitte al voor een MEP Returns Returns.