Eerste internationale conferentie na de coronapandemie enorm succes!

Het Model European Parliament Nederland heeft voor een impressie van de 55ste Europese MEP-conferentie in Boekarest dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van journalist Dante ter Hoeven.

Programma

Met vijf delegatieleden, een commissievoorzitter en ikzelf als enige journalist van deze internationale conferentie, mochten wij, als de Nederlandse delegatie, naar Roemenië toe. Daar vond van 7 t/m 14 mei 2022 in Boekarest de 55ste internationale conferentie plaats. Dit is de eerste internationale conferentie die na de corona pandemie weer fysiek in plaats van digitaal werd gehouden.

Eerste dag in Boekarest en de teambuilding

Op zondag vond in elke commissie de teambuilding plaats. Bij de ene commissie duurde dit langer dan bij de andere, maar de voorzitters hadden wel allemaal leuke opdrachten voor de commissies. De commissie ECON en INTA deden bijvoorbeeld samen de stoelendans, waar uiteraard Fee van de Nederlandse delegatie won.

De officiële opening van de 55ste internationale conferentie in Boekarest

De conferentie werd officieel geopend op maandag 9 mei (de Dag van Europa) in de Nationale Bibliotheek van Roemenië. Luca Drujinin en Lucian Vineticu, voorzitters van de Algemene Vergadering, verwelkomden de vertegenwoordigers van 21 landen, waarna van elke delegatie het hoofd van de delegatie de landenspeech hield. Fee hield voor Nederland de landenspeech over ons kleine, maar bijzondere land. Aan het eind van de dag was er nog een commissievergadering en een diner in het hotel. Daarna vertrokken de delegaties naar hun ambassades.

Resoluties inleveren, grappige stellingen en de culturele avond

Op dinsdag, voordat de resoluties ingeleverd moesten worden, werden de laatste twee lange commissievergaderingen gehouden. Het was bij sommige commissies krap aan, maar iedereen heeft de resolutie op tijd in kunnen leveren en dat verdiende natuurlijk een applaus. Vervolgens werden de speeches, door middel van een grappige stelling, verdeeld onder de commissieleden. Later op de avond vertrokken de deelnemers in twee volle bussen naar de culturele avond. De deelnemers werden uitgenodigd om de cultuur van Roemenië te ervaren. De avond bestond uit Roemeense liederen, volksdansen die werden uitgevoerd door dansers in de meest prachtige kostuums en er werd heerlijk traditioneel Roemeens eten geserveerd.

Delegatie vergaderingen, lobby sessie en amendementen

Dinsdag waren alle resoluties ingeleverd, dus de delegatievergaderingen konden deze dag beginnen. De Nederlandse delegatieleden namen de resoluties door van de commissies waar ze in zaten en daarna begon al snel de lobbysessie. Alle deelnemers waren enorm enthousiast om in het Engels te discussiëren over de resoluties en natuurlijk werden er al gelijk amendementen opgesteld. Net zoals bij dag één gingen de overige delegaties nog naar hun ambassades.

Dag 1 van de Algemene Vergadering en bezoek van de Franse ambassadeur in Roemenië

Na een week hard werken, breekt dan toch de eerste dag van de Algemene Vergadering aan. Op donderdag 12 mei begon de Algemene Vergadering van deze internationale MEP-conferentie. Ondanks dat veel commissies de dag ervoor nog erg bezig waren, was iedereen goed voorbereid en klaar voor deze twee dagen. Tussen de vergadering door gaf de Franse ambassadeur in Roemenië, mevrouw Laurence Auer, een speech en ook kreeg ze een paar vragen van de deelnemers. Voor de lunch is de Nederlandse delegatie de stad in gegaan, omdat het heel mooi weer was deze week. Deze dag is de helft van alle resoluties behandeld en aangenomen of afgewezen.

Dag 2 van de Algemene Vergadering, sluitingsceremonie en gala

Of het door de spanning was weet niemand, maar de voorbereidingen voor de tweede dag van de Algemene Vergadering gingen van vroeg in slaap vallen naar tot laat aan het werk. Maar dankzij de goede voorbereiding, alle commissievergaderingen en de laatste twee dagen waarin de commissies hun resoluties moesten verdedigen, zijn zes van de tien resoluties aangenomen! De Algemene Vergadering werd afgesloten met een sluitingsceremonie vol toespraken, waarna de voorzitter van de Algemene Vergadering, Luca Drujinin, de 55ste internationale conferentie in Boekarest officieel voor gesloten verklaarde. Onder anderen hij, het voorzitterschap, de commissievoorzitters en de organisatoren kregen een groot applaus. Alle delegaties gingen 's avonds naar het gala en namen afscheid van deze zeer bijzondere week, die ze nooit meer zullen vergeten!

1.

Foto-impressie

Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest
Sfeerimpressie MEP-conferentie Boekarest

2.

Organisatie en betrokken partijen

Europese MEP-conferenties worden vanuit het gastland georganiseerd. Per gastland is de organisatiestructuur verschillend: de ene keer is de hoofdorganisator een school, de andere keer een stichting of instituut. De organiserende partij draagt zorgt voor de inhoud van het programma, instructies aan deelnemers en de organisatie van de sprekers. Daarnaast regelen zij allerlei praktische zaken zoals het hotel voor de begeleiders, gastgezinnen voor de deelnemers en het vervoer naar de verschillende locaties. Om de continuïteit van de internationale conferenties te waarborgen bestaat er een overkoepelende steering committee met daarin MEP-coördinatoren uit verschillende landen. Dit bestuur van MEP Europe verandert op reguliere basis van samenstelling.

3.

Meer informatie