Hoogtepunten

Alumni Netwerk

Meld je aan op de Alumni MEP Nederland facebook om op de hoogte te blijven van onze activiteiten!(uitsluitend voor deelnemers)


Na-MEP depressie en reflectie

Nu het einde van de MEP conferentie alweer nadert, worden de deelnemers langzamerhand weer geconfronteerd met het leven na MEP, en de bijbehorende na-MEP depressie.

Lees verder


Als de parlementariërs (na natuurlijk een paar uur super geconcentreerd en actief bezig te zijn geweest) heel even behoefte hadden aan ontspanning, werd er boter-kaas-en-eieren gespeeld, hangman en gedoodled. Ook werd het hongergevoel van sommige deelnemers op een expressieve wijze tot uiting gebracht, en werd er hier en daar een kort dutje genomen.

img-20160929-wa0009index


Lees de kritische analyse over het debat omtrent de resolutie van Landbouw en Plattelands ontwikkeling in deze column

 


EXCLUSIEF interview met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib

foto-met-arib1


 

Lees de behandeling van de resolutie van Economische en Monetaire Zaken

Lees het verslag van de resolutie van Internationale Handel

Lees het artikel over de resolutie van Vervoer en toerisme

Lees het verslag van de resolutie van Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

 


Lees hier het interview met Nick Adriaans van het Nationaal Agentschap Erasmus+!


De kleding van een MEP’er is vaak redelijk voorspelbaar, vooral als jongen komt de keuze al snel neer op een blauw, zwart, grijs of in een enkel geval bordeauxrood of groen pak. De redactie van de “MEPpress” heeft deze conferentie een nieuwe trend geconstateerd om het geheel toch nog wat te personaliseren: de opvallende sokken, -om je modegevoel en persoonlijkheid toch nog wat te kunnen laten doorschemeren.

img-20160930-wa0005 img-20160930-wa0006


Kijk voor de meest recente foto’s onder het kopje ‘foto’s’ in het hoofdmenu!


Lees hier het interview met Marloes Konings!


‘Op weg naar de plenaire vergadering’ een artikel van Rachel Koehoorn


Voor de meest spraakmakende quotes, klik hier


In gesprek met Bart Zuidervaart

Deze morgen had het MEP Press team een briefing met parlementair journalist, chef politieke redactie Trouw, Bart Zuidervaart. Hij bracht ons de kneepjes van het journalistieke vak bij, voor de komende twee dagen. ‘Wat is hierbij belangrijk? Hoe kun je bronnen het beste gebruiken?’ en ‘Wat voor vragen zijn relevant tijdens een interview?’. Daarnaast kwamen er ook interessante onderwerpen zoals: framing binnen de media, politiek leiderschap en transparantie binnen de politiek aanbod. Kortom, de MEP Press is goed beslagen ten ijs gekomen.


De algemene vergadering is van start gegaan!

  • De resolutie van de commissie Regionale Ontwikkeling is met een meerderheid in het parlement aangenomen! Daarmee zijn de Europese steden een stapje dichterbij het oplossen van de meest dringende en complexe problemen!
  • Met 43 stemmen vóór en 80 stemmen tegen en 22 onthoudingen is de resolutie van Internationale Handel afgewezen. Het TTIP handelsverdrag blijft een controversieel onderwerp… 

r-o-aangenomen

  • De resolutie van Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid is na een vurig debat afgewezen. Een rookvrij Europa lijkt nog ver weg…
  • De resolutie van Vervoer en Toerisme is daarentegen met 76 stemmen vóór en 52 stemmen tegen aangenomen! De zelfrijdende auto wordt langzaam en gereguleerd de realiteit…

14469474_1586904631618004_4514031653837565962_n

 


Commissie Landbouw en Platteland brengt verslag uit! Klik hier

Lees het verslag over de tweede dag vergaderen van commissie Economische en Monetaire zaken! Klik hier

Lees ook het verslag van de commissie Buitenlandse Zaken: Veiligheid en Defensie! Klik hier


“Fietsen naar de commissievergadering achter Douwe Bob”

1212

Renée van der Spek over het reflectietraject dat dit jaar voor het eerst gehouden wordt:

Reflectietraject bij burgerlijke vrijheden zeer geslaagd! In het begin werd er gelachen om voorzitter Martijn die plotseling een spirituele goeroe leek. Maar mensen kwamen al snel los en burgerlijke vrijheden leek al snel eerder op een zelfhulpgroep dan op een MEP commissie. Mensen vertelden eerlijk over hun onzekerheden en de commissieleden hadden veel tips voor elkaar. Iedereen was erg positief en de sfeer verbeterde meteen. Wij kijken uit naar wat het reflectietraject ons nog meer brengt!


Lees hier de verslagen van de eerste dag vergaderen!

Commissie Buitenlandse Zaken: Veiligheid en Defensie

Commissie Cultuur en Onderwijs

Commissie Economische Zaken en Monetaire zaken

Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Commissie Werkgelegenheid en Sociale zaken

Commissie Regionale Ontwikkeling

Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Commissie Vervoer en Toerisme

(p.s. kijk onder het kopje foto’s voor, je raad het al, de foto’s!)


c

Expert op bezoek bij commissie Regionale Ontwikkeling!

TEAMBUILDING


Klik hier voor een uitgebreid verslag van de teambuildings middag in Middelburg van de commissies Internationale Handel en Burgelijke Vrijheden!


Na een open ontvangst in de stationshal en een korte wandeling door de binnenstad van Maastricht kon het gekke crazy 88 spel beginnen. Commissieleden werden door elkaar uitgedaagd opdrachten uit te voeren: tegen een vreemde praten over het weer, menselijke piramides vormen en grappige selfies maken. Tot slot een heerlijk diner op ‘t Vrijthof afgesloten met een terrasje, uitkijkend naar een mooie MEP Nationaal week met de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

Nawal Amhaouch, voorzitter commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken


Vandaag zijn wij van de commissie Vervoer en Toerisme in het onderste puntje van het land aangekomen, Maastricht! Voor sommigen was de reis net zo lang als een vlucht naar New York, maar dat drukt de pret zeker niet. Met een vakantiegevoel zijn we begonnen aan een Crazy 88 spel in centrum Maastricht om elkaar beter te leren kennen. Van een Kabouter Plop-dans met kleuters tot een man van 85 ten huwelijk vragen, we did it all!

Jelle van Blokland en Yasmin de Groot, voorzitters commissie Vervoer en Toerisme


Vandaag zijn de leden van commissies Veiligheid & defensie en Landbouw & Plattelandsontwikkeling naar Flashdome geweest, hier hebben we gesumoworsteld, gladiators na gespeeld en gebungeevoetbald. Het was een geslaagd middag waardoor iedereen elkaar beter heeft leren kennen. We kunnen niet wachten tot morgen!

Daniël Jacobs, voorzitter commissie Veiligheid en Defensie


Een ontspannen kennismakingsdag zat er voor de commissies Landbouw & Plattelandsontwikkeling en Veiligheid & defensie niet bij. Na een kort voorstelrondje op Lelystad Centraal liepen we met de twee commissies richting de Flevolandse ‘Fun Hall’ waar we een uur lang stoom hebben afgeblazen door andere sumo-worstelen in opblaaspakken, bungeevoetbal en levensgroot poolen. Het hoogtepunt was echter wanneer de twee commissies de strijd met elkaar aangingen op het springkussen, waarbij twee personen elkaar met alle kracht van hun plateau moesten slaan.

Later op de dag liep de groep met ijsje in de hand naar een parkje, waar de kennismaking zich voortzette. Vragen als: “Wat is jouw grappigste bijnaam?” en “Wat is je politieke voorkeur?” zorgden ervoor dat we elkaar toch dat extra beetje leerden kennen. Het werd al snel tijd voor het avondmaal, dus al druk pratend begaven wij ons naar het restaurant. We hebben er heerlijk gegeten en daar ook meteen afscheid genomen voor de avond: ieder vertrok vervolgens naar zijn of haar eigen gastgezin. Een wilde nacht zal het voor de commissieleden niet worden, want morgen beginnen de vergaderingen al om kwart voor negen! Wij hebben er allemaal onwijs veel zin in.

Shea Haggerty, voorzitter commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling


Vandaag heeft ook de commissie Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Milieu elkaar leren kennen. Nadat iedereen ondanks de vele vertragingen door spoorwegwerkzaamheden bij Assen toch op tijd was aangekomen op het station werd er een wandeling gemaakt naar de plek van de teambuilding. Hier hebben de commissieleden elkaar door middel van spellen en reflectie daarop beter leren kennen.

index

De focus bij de spellen lag op samenwerking, maar ook vertrouwen werd bevorderd door spellen waarbij je elkaar door een net moest tillen. De dag werd afgesloten met een pastabuffet waarna alle commissieleden werden opgehaald door hun gastgezinnen.

Rachel Koehoorn, voorzitter Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Milieu


De teambuilding van de commissie Cultuur en Onderwijs bestond uit verschillende spellen waar de samenwerking van de commissie op de proef werd gesteld. Zo was er een opdracht waarbij we elkaar geblinddoekt over obstakels moesten leiden. Hierbij was er natuurlijk veel vertrouwen in elkaar nodig en deze balans tussen geblinddoekte en begeleider bleek snel te zijn gevonden. Na elk onderdeel vond er een korte reflectie plaats waarbij er gekeken werd naar de rollen die de commissieleden innamen. Het werd ons duidelijk dat dit een hele goede indicator kon zijn voor de rol die de commissieleden gaan spelen in de vergaderingen van maandag en dinsdag. Om elkaars namen iets beter te leren kennen, voegde de commissie er zelf een nieuw onderdeel aan toe: het krantjemep. Al met al was het dus een leuke combinatie van spel en nuttige inzichten.

Lizet Harbers, commissie Cultuur en Onderwijs


Commissie Regionale Ontwikkeling en Economische en Monetaire zaken heeft een geslaagde teambuildingsmiddag gehad in Amsterdam!

Klik hier voor de foto’s!